preloader
Narodna TV

Liga Nacija

liga nacija

Već treću sezonu organizuje se međunarodno fudbalsko takmičenje UEFA Liga nacija 2022/2023. Za šampiona Liga nacija takmiči se 55 fudbalskih reprezentacija članica UEFA-e. Takmičenje je već u toku, i odvija se u dve faze: grupna od juna do septembra 2022., i finalna u junu 2023. Ovo takmičenje je  deo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. u Nemačkoj.

Reprezentacije su podeljene u četiri lige– A, B i C u kojima se nalazi 16 reprezentacija u 4 grupe, dok se u ligi D nalazi 7 reprezentacija podeljenih u 2 grupe. Raspored reprezentacija u grupe  je određen na osnovu rang liste iz prethodne sezone. U najjačoj ligi Liga Nacija, ligi A, takmiče se reprezentacije za titulu šampiona UEFA Lige nacija. Iz svake grupe Liga Nacija kvalifikovaće se četiri pobednika za finale liga nacija koje će se odigrati u junu 2023. Država domaćina će se odrediti između četiri kvalifikovana tima u decembru 2022. Osim u ligi A, biće promovisano četiri pobednika grupe  za prelazak u višu ligu, dok će poslednji na tabeli iz liga nacija A i B preći u nižu ligu. Doigravanjem u martu 2024. biće određene dve reprezentacije iz lige C koje će ispasti u nižu ligu.

Reprezentacija Srbije nalazi se u grupi B4 sa Norveškom, Slovenijom i Švedskom. Srbija zauzima drugo mesto na tabeli, dok je ispred nje reprezentacija Norveške. U narednom kolu Srbija dočekuje Švedsku, dok u poslednjoj utakmici grupne faze igra protiv Norveške, u Oslu. Srbija je jedini poraz pretrpela u Beogradu, od Norveške na samom početku grupne faze. Selektor norveške reprezentacije Stole Stolbaken priprema najjači sastav za utakmicu protiv Srbije. Dragan Stojković Piksi u poslednje dve utakmice, najverovatnije neće moći da računa na defanzivca Nikolu Milenkovića koji će morati da pauzira dve do tri nedelje, posle povrede koju je zadobio u utakmici protiv Juventusa.

Peto kolo igra se od 21. do 24. septembra 2022. godine dok se poslednje kolo grupne faze igra od 25. do 27. septembra 2022. godine. 

Polufinalne utakmice odigraće se 14. i 15. Juna 2023. Finale i utakmica za treće mesto igraju se 18. Juna 2023. godine. 

Sve utakmice UEFA Liga nacija kao i do sad ,možete pratiti u direktnim prenosima na kanalima Arena Sport koji se nalaze u okviru Narodna TV peketa.

X