preloader
Narodna TV

Rodžer Federer

rodzer federer

“Rodžer Federer se penzioniše!”- vest koja je obišla svet prošle nedelje. Iako je najavljeno da ce njegovo poslednje učešće u karijeri biti na Lejver kupu koje se održava u Londonu od 23. do 25. septembra, njegov trener je istakao da postoji mogućnost da ipak neće igrati na turniru. Do poslednjeg trenutka se neće znati u kakvom je stanju njegovo koleno i kako ce se osećati. Federer je već stigao u London, gde bi trebalo da igra u timu Evrope zajedno sa Rafael Nadalom, Novakom Đokovicem, Endijem Marejem. Sa njima će biti i Stefanos Cicipas, Kasper Rud i Mateo Beretini, ali neće biti Kirjosa koji želi da vreme provede sa porodicom. Na O2 terenu uveliko treniraju i Novak Đokovic i Endi Marej.

U timu sveta igraće Frensis Tijafo, Tejlor Fric. Pored njih tu su još Džek Sok i Tom Pol, Aleks de Minor i Dijego Svarcman.

Nakon najave Federerovog penzionisanja podigla je interesovanje za Lejver kup. Toliko da su sve karte u kojima bi Rodžer trebalo da igra već rasprodate. Svako želi da prisustvuje završetku 24 godine duge  karijere tokom kojih je odigrao preko 1500 mečeva i osvojio 20 Grend Slem titula.  

Kako je istakao ova odluka je bila jako dirljiva i emotivna za njega  i  njegovu porodicu, pogotovo za roditelje. Iako su mu ranije deca tražila da prestane da igra, kako bi imao vremena da idu na skijanje zajedno, troje od njih četvoro je zaplakalo što odlazi u penziju. Dodao je i da previše voli tenis, da bi voleo da ostane u njemu na neki način, da ne nestane sa terena preko noći.  Verovao je posle proslave 100 godišnjice Wimbldona, da će se sledeće godine pojaviti na tom turniru, ali da ga je pogoršanje stanja kolena demantovala par dana kasnije. Napomenuo je i da postoji mogućnost da će narednih par meseci  odigrati neke egzibicione mečeve sa svojim saputnicima, koji su zaslužni za to sto je godinama u vrhu. 

Među prvima koji su mu uputili reči podrške i zahvalnosti su njegovi najveći rivali Đokovic i Nadal.

 “Rodžere, teško je videti ovaj dan i preneti rečima sve što smo zajedno delili u ovom sportu. Više od decenije neverovatnih trenutaka i bitaka na koje treba da se vratimo. Tvoja karijera je pokazala šta znači postići izvrsnost i voditi se sa integiritetom i ravnotežom.”- uputio je Novak Đokovic putem svog Instagram profila.

Dragi Rodžere, moj prijatelju i rivalu. Voleo bih da ovaj dan nikada nije došao. Ovo je tužan dan za mene lično i za sport širom sveta. Bilo mi je zadovoljstvo, ali i čast i privilegija da delim sve ove godine sa tobom, da proživimo toliko neverovatnih trenutaka na terenu i van njega.” rekao je Rafael Nadal. 

Federer će ostati sinonim za najelegantniju igru na terenu.

Najlepša stvar Lejver kupa je ta što će dojučerašnji protivnici na terenu, biti na istoj strani. Ljubiteljima tenisa ostaje da sačekaju 23. Septembar i uživo na Sport Klub-u, koji se nalazi u svakom paketu Narodne TV, gledaju teniski spektakl koji će sigurno ostati zapisan u istoriji ovog sporta. 

X