preloader
Narodna TV

Svetsko Prvenstvo Katar 2022

qatar-2022

Ljubitelji fudbala s nestrpljenjem očekuju 22. svetsko prvenstvo koje će se odigrati se u Kataru od 20. novembra do 18. decembra. Ovo je prvi put da se svetsko prvenstvo održava u jednoj arapskoj državi na Bliskom istoku. Odluka o o izboru ovogodišnjeg domaćina izazvala je razne kontroverze. Katar 2022 je ujedno i domaćin debitant na prvenstvu. Ovo je poslednje prvenstvo na kojem će se snage odmeriti 32 reprezentacije, jer od 2026. za titulu šampiona sveta će se boriti 48 nacionalnih timova. Takođe, ono što je specifično za ovo prvenstvo je to što se ne igra uobičajeno tokom letnjih meseci. Temperature tokom letnjih meseci u Kataru dosežu do 50 stepeni celzijusa. Iz tog razloga, evropske lige su primorane da prekidaju sezonu nedelju dana pre početaka prvenstva, a lige će se nastaviti nakon okončanja turnira u Kataru 2022. Svetski fudbalski šampion biće pobednik finala, koje će se odigrati na stadionu Kalifa u El Rajanu, 18. Decembra na Dan državnosti Katara. Ostale utakmice prvenstva će se igrati na još sedam stadiona u gradovima: Doha, Lusail, El Haur, El Vakrah i El Rajan. Svi stadioni su sagrađeni za ovo svetsko prvenstvo.

 

Takmičenje grupnih faza počinje  20. novembra i trajaće do 1. decembra. Iz svake od 8 grupa, u osminu finala, plasiraće se po dve prvoplasirane ekipe  iz grupe. 

  • Grupu A čine: domaćin Katar, Ekvador, Senegal i Holandija.
  • Grupa B: Engleska, Iran, Sjedinjene Države i Vels
  • Grupa C: Argentina, Saudijska Arabija, Poljska i Meksiko
  • Grupa D: Francuska(aktuelni šampion iz 2018.), Australija, Danska i Tunis
  • Grupa E: Španija, Nemačka, Kostarika i Japan
  • Grupa F: Belgija, Maroko, Kanada i Hrvatska
  • Grupa G: Brazil, Švajcarska, Srbija i Kamerun
  • Grupa H: Portugal, Urugvaj, Gana i Južna Koreja.

Francuska, šampion iz Rusije 2018., biće u prilici da brani titulu i na ovom šampionatu u ne tako jakoj konkurenciji u grupnoj fazi. Prvi put u istoriji nećemo gledati reprezentaciju Italije. Izgubivši od reprezentacije Severne Makedonije u polufinalu baražu, bivši svetski šampion i aktuelni evropski prvak, nije uspeo da se kvalifikuje za ovo prvenstvo.

Zbog situacije u Ukrajini, reprezentacija Rusije je diskvalifikovana sa ovog turnira.

Od država bivše Jugoslavije na svetsko prvenstvo osim reprezentacije Srbije, kvalifikovao se i aktuelni vicešampion sveta selekcija Hrvatske. 


Sve utakmice Katar 2022 možete pratiti na kanalima RTS, HRT i drugim bez zamrzavanja i zamračivanja slike, dovoljno je samo da odaberete neki od paketa Narodne TV.

 
X