preloader
Narodna TV

Formula 1

formula 1

Prošlog vikenda odvozana je šesnaesta trka 73. svetskog šampionata Formula 1. Za titulu šampiona bori se 10 timova, a ostalo je još šest trka do kraja sezone. Zbog svetskog prvenstva u fudbalu, planirano je da se šampionat završi ranije nego prethodnih godina. Poslednja trka šampionata je Velika nagrada Abu Dabija 20. novembra.

Prošlogodišnji svetski šampion u Formula 1 je Maks Verstapen, koji je i aktuelni lider u dosadašnjem šampionatu. Mercedes jebranilac titule od prošle sezone, dok je trenutno Red Bull aktuelni lider u šampionatu konstruktora.

 
Prethodnog vikenda u trci za Veliku nagradu Italije, na legendarnoj stazi u “Monci” briljirao je Maks Verstapen, kome je ovo prva pobeda u karijeri u Italiji. To je njegova jedanaesta pobeda u odvozanih šesnaest trka do sad, a peta uzastopna pobeda. Na drugom mestu našao Šarl Lekler iz Ferarija, dok je treće mesto zauzeo Džordž Rasel u Mercedesu. Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso je u Monci se izjednačio sa Kimi Rajkonenom po broju startova u istoriji u istoriji Formula 1. Sasvim je izvesno da će za tri nedelje u Singapuru premašiti taj broj. 

Junak Monce je svakako debitant De Vris, prošlogodišnji šampion Formule E. U ovu sezonu je ušao kao test i rezervni vozač Mercedesa, Vilijamsa i Aston Martina. Pozvan da zameni Albona,  svoj prve kvalifikacije završio je na 13. mestu, da bi u završnom plasmanu zauzeo osmu poziciju. Vrlo je izvesno da od naredne sezone, on bude drugi vozač Vilijamsa. Ukoliko Maks Verstapen bude dominirao i u narednoj trci koja se vozi u Singapuru 2. oktobra, potvrdiće sebi titulu svetskog šampiona, drugu godinu zaredom. 

Posle odvozane Velike nagrade Singapuram ostaje još pet trka. Slede Velika nagrada Japana (9. oktobar), Velika nagrada SAD (23. oktobar), Velika nagrada Meksika (30. oktobar), Velika nagrada Brazila (13. novembra) i za kraj sezone Velika nagrada Abu Dabija koja se vozi 20. novembra.

Sve preostale trke ovogodišnjeg šampiona Formula 1 u direktnim prenosima moćićete da pratite na Sport Klub kanalima koji se nalaze u svakom paketu Narodne TV

X